Resepi asam pedas ikan kembung

Resepi asam pedas ikan kembung смотреть последние обновления за сегодня на .

ASAM PEDAS Ikan Kembung Konpom Sedap | MESTI CUBA!!

255551
3371
157
00:08:52
25.08.2021

Asam pedas ikan kembung, dengan kuah yang pekat, cukup pedas dan masamnya, pasti dapat membuka selera keluarga anda... Pelbagai versi asam pedas yang ada, Dayang nak kongsi versi yang mudah, sedap yang menjadi kegemaran keluarga Dayang ni. Ikan kembung menjadi pilihan kali ni sebab sekarang musim ikan kembung, pergi market tengok ikannya segar-segar, apalagi terus rasa nak masak asam pedas la, lepas makan dengan nasi boleh buat cicah roti canai ke, roti tawar ke sebab kuah dia memang pekat, kawww gitu... Jom tengok bahan yang diperlukan, cara masak tengok video ye, tq Bahan Utama 7 ekor ikan kembung (setengah kilo ada ni) 1 cawan cili kisar/cili giling/cili boh 1 cawan air asam jawa Bahan kisar Kasar 2 biji bawang besar 7 biji bawang merah kecil 3 ulas bawang putih 1 inci halia 1 inci belacan(bakar jap lagi sodap) Bahan Lain 1 kuntum bunga kantan 1 genggam daun kesuma dewiku..(gurau je😁) Daun kesum atau daun laksa 2 cawan air untuk kuah 1 batang serai diketuk/dititik 1 sudu besar garam kasar 3 sudu teh gula pasir 2 biji tomato 5 biji kacang bendi bukan berendi *Setengah cawan minyak masak untuk tumis Tips: Guna api kecik bila dah masuk cili kisar, guna kuali yang besar gedabak supaya peratus dapur berkecah kurang, cili punya tembakan tak dapat keluar, nak tutup kuali pun boleh tapi kena selalu tengok takut hangus Petua: Bahan tumisan dan cili kena pecah minyak 3 kali baru warna dan rasa asam pedas akan jadi cantik dan sedap, tahan lama, tak mudah basi, perut pun tak sakit sebab cili masak elok.. Sekian #asampedas #asampedasikan #resepidayangsuri Sebarang urusan rasmi boleh hubungi Dayang kat sini 📧 daayangsuri🤍gmail.com

Resepi Asam Pedas Ikan Kembung (MESTI CUBA!!)

795923
5546
190
00:04:52
11.06.2017

Asam pedas merupakan menu masakan Melayu yang tersohor di Melaka dan Johor. Kebiasaan masakan ini menggunakan ikan pari, ikan parang, ikan tenggiri dan lain-lain yang menjadi kegemaran ramai orang. Jom Kami kongsikan resepi asam pedas dari koleksi air tangan puan Rosehayatie. Selamat Mencuba!!! Kredit : Pn Rosehayatie

Resepi Asam Pedas Ikan Kembung ORIGINAL MELAKA #pecahrahsia #ASAMPEDAS

52739
770
97
00:08:34
09.08.2020

#asampedas #asampedasmelaka #lapautv #dagingmasakasampedas #sour #spicy #resepiasampedas ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG PALING MUDAH DAN SEDAP Resepi asam pedas ikan kembung. Episod kali ini kami ingin berkongsi resepi Asam Pedas Ikan Kembung yang paling ringkas. 1. Jika anda suka video kami, Jangan lupa subscribe,like, komen dan share. Video-video kami amat mudah untuk dipelajari.Selamat mencuba ya. Bahan-bahan: 7-10 ekor ikan kembung 5 sudu besar cili kisar 2 biji bawang besar (ditumbuk halus) 3 ulas bawang putih (ditumbuk halus) 1 inci halia (ditumbuk halus) 2 inci kunyit (ditumbuk halus) Secubit halba 1 mangkuk kecil air asam jawa 2 helai daun limau purut minyak masak garam secukup rasa Subscribe: 🤍

Asam Pedas Ikan Pari Gerenti Sedap

1282693
17136
527
00:05:02
24.01.2020

Hi Semua, kali ni Che Nom nak share resepi masakan Melayu yg sangat digemari ramai iaitu Asam Pedas Ikan Pari. Masakan ni sangat terkenal di Melaka dan Johor..tapi ada bnyk versi yang berbeza2 ikut tempat dan daerah. Jadi sekarang ni Che Nom nak share versi yang sedap mengikut citarasa sendiri, dan seperti yg biasa Che Nom masak kat rumah. Bahan-bahan kisar halus || Fine grind ingredients: - 7-8 biji bawang merah || 7-8 shallots 4-5 ulas bawang putih || 4-5 cloves garlic 1 ketul kunyit hidup || 1 piece fresh tumeric 1 inci halia || 1 inch ginger 15-20 biji cili kering || 15-20 pieces dried chillies ½ sudu kecil lada hitam || ½ teaspoon black pepper sedikit air || water Bahan-bahan lain || Other ingredients: ½ mangkuk kecil minyak masak || ½ small bowl cooking oil 1 batang serai, diketuk || 1 lemongrass sedikit belacan || a little bit prawn paste ½ mangkuk air pati asam jawa || ½ bowl tamarind juice 500g ikan pari || 500g stingray 1 kuntum bunga kantan || 1 ginger torch flower 1 ikat daun kesum || a bunch of vietnamese leaves 2 biji tomato || 2 tomatoes 7-8 biji bendi || 7-8 lady's finger (okra) garam secukup rasa || salt to taste Follow me on: Instagram: 🤍 Facebook: 🤍 #asam pedas #lunch #homecook

ASAM PEDAS REBUS UTARA STYLE | asam pedas ikan kembung

18971
552
70
00:05:23
17.06.2022

asam pedas rebus ni memang popular dekat belah utara terutama negeri perak,pulau pinang,kedah & perlis untuk cara masak dia pula tidak perlu tumis hanya rebus sahaja resepi asam pedas rebus ikan kembung 3 biji bawang kecil belacan besar ibu jari cili kering mesin ikut kepedasan masing-masing bendi daun kesum asam keping ikan kembung garam ajinomoto kalau suka

IKAN KEMBUNG MASAK ASAM PEDAS

591
240
46
00:10:14
26.01.2022

hai semua jumpa lagi bersama saya deria familly.kali ini saya buat masak ikan kembung asam pedas mau tahu kan resep nya apa aja . bahan. ikan kembung sayur okra tomat cabe daun salam bawang merah bawang putih penyedap rasa bumbu asam pedas selamat menonton semua .

Resepi Simple|Asam Pedas|#Ikankembung

42639
441
34
00:04:46
28.04.2020

Bahan-bahan -Ikan Kembung Besar -Cili kering -Bawang Merah -Bawang putih -Halia -Lengkuas Selamat mencuba!

ASAM PEDAS REBUS

43452
385
24
00:02:55
07.04.2020

BAHAN2:- bawang merah cili kering (rendam air panas) belacan sedikit biji sawi (dalam 8-10 ulas) air secukupnya utk kuah asam keping (5-7 keping..agak2 kurang masam boleh tambah) daun kesom bunga kantan (tak ada) sedikit gula garam & perasa (boleh letak kacang bendi,timun,batang keladi atau nenas) . .

RESEP ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

158445
1015
57
00:09:09
12.03.2020

Resep asam pedas ikan kembung, adapun bahan-bahannya : Cabe Rawit secukupnya Cabe Merah secukupnya 6 siung Bawang Merah 3 siung Bawang Putih 1 ruas kunyit 1 ruas jahe 1 ruas lengkuas 3 lembar daun jeruk 1 lembar daun kunyit 2 lembar daun salam 2 batang serai asam jawa secukupnya 1 buah tomat 1 jeruk nipis = Kawan-kawan yang baik hati, mari kita bangun bersama Channel ini dengan cara subscribe, like, share dan komen, agar Channel ini berkembang dan kami bersemangat terus mengupdate video-video masak selanjutnya. = kuy lah berkawan Istagram : 🤍aidil.munandar #resepasampedas #hobbymasak #masakenak Carefree Melody oleh Twin Musicom berlisensi Creative Commons Attribution (🤍 Sumber: 🤍 Artis: 🤍

Asam Pedas Ikan Kembung Istimewa

296046
1639
96
00:01:48
06.06.2016

Resepi penuh di blog : 🤍 Resepi Asam Pedas Ikan Kembung : 🤍 Assalamualaikum.. Hari ni hari pertama puasa untuk tahun 2016 ni. Salam ramadhan kepada semua umat Islam. Hari pertama yang agak menguji kesabaran. Bangun nak sahur je si kecik dah menangis. So terpaksa la melayan dia. Suami la yang sediakan semua juadah bersahur pagi ni. Kalau tak, memang tak sempat la nk bersahur. Panaskan lauk dengan goreng ikan je. Hehe.. Ini la salah satu cabar berpuasa dengan anak kecik. 😄 Bahan-bahannya: 2 ekor ikan kembung 1 biji tomato (belah 4) 1/2 sudu kecil serbuk kari 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 4 batang daun kesum 1 cawan air asam jawa 2 cawan air kosong Garam Serbuk perasa (jika suka) Bahan kisar: 2 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 15 tangkai cili kering (direbus) Subscribe channel kami 🤍 #buatoranglapo Subscribe 2nd Channel Buat Orang lapo untuk behind the scene video - 🤍 Join this channel to get access to perks: 🤍 . . Dapatkan Pes Kari Serbaguna by Buat Orang Lapo di Shopee 🤍

Asam Pedas Ikan Kembung Resepi Mak Uteh

32591
267
61
00:02:55
24.04.2020

Asam Pedas Ikan Kembung Resepi Mak Uteh Bahan-bahannya: 10-12 ekor ikan kembung 10 biji kacang bendi 3 biji tomato 1 mangkuk cili kisar Daun kesum Bunga kantan Asam jawa Garam Gula Serbuk kunyit Minyak masak untuk menumis Air *Bahan-bahan kisar 1 biji bawang besar 5 biji bawang putih Kunyit hidup Halia Belacan Cara-cara masak: 1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi. 3. Kacaukan seketika kemudian masukkan cili kisar dan kacau hingga garing serta berbau wangi. 4. Setelah garing masukkan serbuk kunyit dan kacaukan seketika. 5. Kemudian masukkan pula air asam jawa. 6. Kemudian masukkan air. 7. Setelah mendidih masukkan garam dan gula secukup rasa. Gula diperlukan untuk seimbangkan rasa. 8. Kacau-kacau rata dan kemudian bolehlah masukkan ikan kembung satu persatu. 9. Biarkan seketika, dan bolehlah masukkan pula daun kesum dan bunga kantan. 10. Kacau seketika dengan perlahan-lahan , kemudian bolehlah masukkan kacang bendi. 11. Setelah mendidih masukkan pula tomato yang dipotong tadi. 12. Biarkan masak asam pedas mendidih dan masak, bolehla matikan api dapur. 13. Masak asam pedas ikan kembung bolehlah dihidang untuk seisi keluarga. 14. Masak asam pedas ikan kembung sangat sedap jika dimakan dengan nasi yang masih panas. SELAMAT MENCUBA SEMUA.... Jom Subscribe Channel kami untuk dapatkan resepi-resepi yang lebih menarik akan datang...

Asam Pedas Ikan Kembong ala Che Nom

48368
464
50
00:06:37
30.11.2020

Assalamualaikum..resepi asal Asam Pedas ikan ni adalah inspirasi dari resepi Che Nom..mila cuba untuk masak ikut step dari resepi Che Nom..Alhamdulillah menjadi cuma ikan hampir nak hancur sikit sebab mila tersalah masukkan awal..but hope you guys enjoy watch it..dan jangan lupa subscribe.. 🤍 🤍 #asampedas #asampedasikan #asampedasayam #asampedastetel #chenom #limaunipis #masak #dapurmila

CARA MASAK ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

3542
80
26
00:02:59
01.07.2022

Bahan bahan Ikan kembung 3 ekor 1 biji bawang merah besar* 4 ulas bawang putih* 1 inci halia* Sedikit belacan* 1sk serbuk kunyit 4 sudu besar cili kisar* 1 ikat daun kesum 2 kuntun bunga kantan 2 batang serai 1 mangkuk kecil air asam jawa Air secukupnya Perasa secukupnya Cara masak Kisar bahan bertanda. Panaskan minyak tumis bahan kisar dan serai ketuk hingga pecah minyak. Masukkan bunga kantan dan daun kesum kacau rata. Masukkan air asam jawa Dan tambah air secukupnya. Masukkan juga perasa secukupnya,kacau hingga mendidih. Masukkan ikan kacau perlahan lahan . Masukkan bendi Dan tomato kacau hingga masak. Siap di hidang #asampedasikankembung

Asam Pedas Tumis Ikan Kembung

334
14
0
00:00:20
25.06.2021

Haii gaiss... jom hari ni Che Nab nak kongsi resepi Asam Pedas Tumis Ikan Kembung style Utara nah.. Bahan A (Kisar Halus) 🌼 Bawang Besar 1 biji 🌼 Bawang Putih 2 ulas 🌼 Tomato 1 biji 🌼 Belacan 1 inci 🌼 Halia 1 inci 🌼 Lengkuas 1/2 inci 🌼 Cabai Merah 3 biji 🌼 Cabai Melaka 3 biji 🌼 Serai 1 batang 🌼 Daun Kesum secekak Bahan B 🌼 Ikan Kembung 🌼 Daun Kesum secekak 🌼 Bunga Kantan 2 batang 🌼 Tomato 1 biji 🌼 Bawang besar 1 biji 🌼 Kacang Bendi 🌼 Cili Kisar 2 sudu makan 🌼 Air asam jawa 2 sudu makan 🌼 Asam keping 2 keping 🌼 Air jug kecil Cara-caranya 🌼 Panaskan minyak, tumis bahan A 🌼 Bila dah pecah minyak, masukkan cili kisar, asam jawa & asam keping 🌼 Then,masukkan air 🌼 Bila kuah dah mendidih, masukkan garam 1 sudu teh, Maggie secukup rasa 1 sudu teh & gula 1 sudu teh 🌼 Masukkan tomato, bawang besar dan daun kesum 🌼 Masukkan bunga kantan 🌼 Then masukkan ikan kita 🌼 Last masukkan kacang bendi 🌼 Biarkan 3 minit then tutup api 🌼 Ready to eat Selamat Mencuba gaiss 😘😘😘

RESEP ASAM PADEH IKAN KEMBUNG KHAS MASAKAN PADANG II IKAN ASAM PEDAS I GULAI IKAN KEMBUNG

57608
352
42
00:08:55
02.10.2020

RESEP ASAM PADEH IKAN KEMBUNG KHAS PADANG II IKAN ASAM PEDAS I GULAI IKAN KEMBUNG Selain rendang yang terkenal, ada satu lagi masakan khas Minang yang tak kalah menggugah selera lho. Namanya, Pangek Ikan Asam Padeh. Dari tampilannya, masakan ini mirip seperti gulai, tapi dimasak tanpa santan dan cita rasanya lebih menyegarkan. Penasaran mau mencicipinya? Kamu bisa mencobanya di rumah, cocok untuk disantap bersama keluarga dengan nasi hangat. Nah berikut resep Pangek Ikan Asam Padeh. Disini kita akan mengunakan ikan kembung (bisa ikan tongkol, tuna ataupun patin ) Bahan-bahan: • ikan Kembung ukuran besar • 1 buah jeruk nipis • garam secukupnya Bumbu halus: • 4 siung bawang putih • 5 siung bawang merah • ½ ruas jahe • 1/2 ruas kunyit • ½ ruas lengkuas • 15 buah cabai merah (sesuai selera) • 5 buah cabai rawit • 3 buah tomat dipotong -potong (bisa di ganti asam kandis ) • garam dan penyedap rasa secukupnya • daun salan dan serai • minyak untuk menumis Cara memasak: 1. Bersihkan ikan, lalu rendam ikan kembung dengan air jeruk nipis dan garam selama 10 menit. 2. Panaskan minyak, tumis bumbu halus hingga harum. Masukkan semua bumbu tumis. Tambahkan air tunggu sampai mendidih. 3. Masukkan ikan kembung dan tomat, lalu tambahkan penyedap. Masak hingga ikan kembung sampai matang dan bumbu meresap. Ikan asam padeh siap disantap dengan nasi hangat. Gampang kan buatnya? LINK VIDEO YANG LAINNYA : 🤍 ( RESEP AYAM TALIWANG)

Asam Rebus Ikan Kembung | Masak Apa Cik Dayang? (EP2)

124528
1626
107
00:12:07
13.01.2021

#AsamRebusIkanKembung #MasakApaCikDayang Asam Rebus Ikan Kembung | Masak Apa Cik Dayang? (EP2) Cik Dayang kita datang lagi dengan masakan bertemakan ikan. Sangat mudah untuk anda semua cuba sendiri resepi ini. Jangan lupa tau untuk tag kami di Media Social. kami tak sabar untuk lihat hasil daripada tangan korang semua. 🤗 Bahan-Bahan Ikan Kembung(ikan lain juga boleh) 800gms Bawang Kecil 150gms Cili Kering 50 gms Serbuk Kunyit 50 gms Asam Keping 50gms Bunga Kantan 2 biji Daun Kesum 30gms Serai 20gms Tomato 3 biji Sayur Bende 50gms Garam 30 gms Air 🔴 SUBSCRIBE Here ➤ 🤍 🔔 TURN ON MY NOTIFICATIONS 🔔 🔴 Find us on ➤ INSTAGRAM: 🤍 FACEBOOK: 🤍 👕 Our Shop 🏬 WEBSITE : 🤍 FACEBOOK : 🤍 ➡️ eBook & Graphic Templates 🤍 Please feel free to leave your comments and suggestions and to share your love by liking this video and subscribe to our channel.

RESEPI SINGGANG ASAM PEDAS TERENGGANU

6643
49
7
00:01:44
29.06.2021

Selamat Mencuba Bahan - bahan : Ikan kerisi Bawang merah - dikisar Bawang putih - dikisar Lengkuas - dikisar Cili padi - dikisar Kunyit - dikisar Daun kesum Asam keping Cili kisar Garam, gula, perasa Air

Asam Pedas Ikan Kembung Daun Kesum

273
3
4
00:04:47
05.11.2020

Masak Asam Pedas memang terkenal di kalangan masyarakat Melayu. Rasanya masam-masam pedas membuatkan ianya begitu menyelerakan. lebih-lebih lagi di makan bersama ulam-ulaman. Asam Pedas juga popular di kalangan masyarakat cina dan india kerana rasanya yang unik serta punyai tarikan yang tersendiri. Ikan kembung, ikan senangin, ikan cencaru, ikan jenahak, ikan bawal dll dikatakan sesuai untuk dimasak asam pedas. Ikan kembung sesuai dimasukkan daun kesum dan rasanya enak namun ikan lain ada kalanya kurang enak (citarasa masing2) kalau dimasukkan daun kesum. Setengah masyarakat melayu di negari Melaka, asam pedas ini dibubuh belacan untuk menambah kesedapannya. namun terserah pada citarasa masing2.

Asam Pedas Melaka Kak Yan | Asam Pedas Ikan Jenahak Melaka Paling Sedap | Resepi asam Pedas

471855
7497
415
00:13:44
04.10.2021

Assalammualaikum dan Hi Semua.. Kalau pergi ke Melaka memang tak sah kalau tak makan asam pedas. Asam pedas Melaka memang sangat sedap. Baunya pun wangi sebab ramuannya ada mengandungi pelbagai rempah-ratus. Namun nak masak asam pedas Melaka ini kena betul resepi dan cukup bahan-bahannya. Tambah lagi kalau ikut tips yang Kak Yan bagi. Jom cuba... Resepi Asam Pedas Ikan Jenahak Melaka Style Bahan-bahannya: 1 ekor ikan jenahak 2 sudu teh halba 2 serai 3 atau 4 sudu besar cili kisar Sedikit belacan (optional) 10 helai daun limau 7 biji bendi 2 biji tomato 1 cawan air asam jawa 1 cawan minyak Kiub pati ikan bilis Garam Gula melaka atau gula perang Bahan Kisar 15 biji bawang ros 10 ulas bawang putih 2 inci kunyit hidup 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh ketumbar ½ sudu teh jintan manis ½ sudu teh jintan putih Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

Resep Gulai Asam Pedas Ikan Kembung Khas Aceh

91
1
00:02:29
12.11.2021

Resep Gulai Asam Pedas Ikan Kembung Khas Aceh nah kali ini kita akan masak gulai ikan asam pedas khas Aceh. ini masakannya sangat sederhana yabunda dan bahan bahan pembuatan asam pedas juga sangat mudah di temukan di dapur ikannya di beri garam dan perasaan jeruk nipis bumbu halus 15 cabe rawit 5 cabe merah keriting 2 cabe merah kering 3 cm kunyit 1 cm jahe 1/2 bawang putih 4 bawang merah 6 asam Sunti pelengkap 1 batang serai 2 daun jeruk purut garam secukupnya penyedap rasa sesuai selera #asampedasikan #asampedas #asamkeueng #resepgulaiikan

MASAK IKAN GINI AJA SEMUA SUKA - IKAN KEMBUNG KUAH ASAM PEDAS || MASAK APA HARI INI

19816
255
33
00:06:34
25.06.2021

Episode ke 176, bingung, ikan dimasak apa yang enak ?dapur cantik channel episode ini kembali menyajikan salah satu resep masakan ikan yang enak, yaitu IKAN KEMBUNG KUAH ASAM PEDAS. Terbayang ya pedas dan asamnya bercampur jadi satu, pasti sangatlah enak. So, teman semua yang mau masak yang cepat, yang bingung mau masak apa hari ini, resep olahan ikan ini bisa jadi pilihan tepat. Kami sudah pernah memasak beberapa olahan ikan , berikut diantaranya.. - ASEM ASEM AYAM : 🤍 - PINDANG SERANI : 🤍 - PEPES IKAN NILA : 🤍 Ikan kembung adalah jenis ikan laut dari genus Rastrelliger. Ikan ini cukup populer di kalangan masyarakat Indonesia karena dapat dioleh menjadi menu kuliner dengan rasa yang lezat. Ikan ini diketahui masih satu kerabat dengan ikan tuna, ikan tongkol, dan ikan tenggiri. Ikan ini memiliki beberapa nama lain sesuai wilayah hidupnya, misalnya di Makassar ikan ini dikenal dengan nama banyara atau banyar dan di Ambon dikenal dengan nama ikan tatere atau lema. Di video kami akan dijelaskan secara rinci dan detail bagaimana cara memasak ikan kembung yang enak. Semoga resep resep kami bisa jadi inspirasi memasak, terima kasih banyak atas dukunganya. Klik dan Follow IG Dapur Cantik Https://🤍instagram.com/dapur_cantikchannel #ikankembungasampedas #masakapahariini #ikandimasakapayangenak RESEP IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS Bahan Bahan - 600gr ikan kembung fresh - 10siung bawang merah - 6siung bawang putih - 3bj tomat merah - 3bj tomat hijau - 500ml Air - 3bj cabe merah besar - 4bj cabe hijau besar - 10bj cabe rawit merah - 30gr lengkuas - 25gr jahe - 1btg sereh - 1sdt garam - 1,5sdt gula pasir - 1sdt kaldu jamur CARA MASAK IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS 1. Cuci bersih ikan kembung dengan air jeruk nipis dan garam kemudian bilas dengan air bersih 2. Persiapkan semua bahan yang akan digunakan 3. Goreng ikan kembung higga matang, namun jangan terlalu kering 4. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum 5. Kemudian masukkan sereh, lengkuas dan jahe tumis kembali hingga harum 6. Selanjutnya masukkan semua cabenya, tumis kembali. 7. Setelah aromanya harum, kemudian masukkan air. Tunggu hingga mendidih 8. Kemudian masukkan garam, gula dan kaldu jamur. Juga masukkan ikan yang sudah digoreng beserta tomat hijau dan merah 9. Tunggu hingga kuahnya sedikit susut agar bumbunya bisa meresap ke ikannhya 10. Cicip dan koreksi rasa 11. Ikan kembung kuah asam pedas siap disajikan 1 RESEP IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS bisa disajikan untuk 6 – 8 porsi Happy Cooking Dapur Cantik Channel

Asam pedas ikan kembung | Resepi Asam Pedas Ikan Kembung | #asampedasikankembungsedap

601
11
2
00:01:27
08.03.2020

#asampedasikankembung #resepiasampedasikankembung #asampedasikankembungsedap Asam pedas ikan kembung. Mudah dan sedap. Jom cuba 💕

RESIPI ASAM PEDAS UTARA @ UTAGHA MUDAH & SIMPLE

22453
167
17
00:04:18
14.05.2020

Asam Pedas 🤍 Asam Pedaih ni memang sinonim dengan Melaka, tapi jangan hampa tak tau, rakyat Kedah pun pandai masak asam pedaih tau. Jom tengok resipi. Jangan lupa LIKE, SHARE dan SUBSCRIBE.

Resep Masak Ikan Kembung Asam Pedas yang Enak

3714
56
3
00:06:19
08.01.2022

resep cara masak ikan kembung asam pedas yang enak banget bahan dan bumbu : 4 ekor ikan / 500gr 5 buah cabai merah 1 lbr daun kunyit 4 lbr daun jeruk 1 buah jeruk nipis 1 batang sereh 8 siung bawang merah 6 buah cabai rawit merah atau sesuai selerea 4 cm kunyit 3 butir kemiri 3 cm lengkuas 4 siung bawang merah 1 sdt terasi yang sudah di bakar 3 sdm air asam jawa 1 sdt garam 1,5 sdt gula pasir 1 sdt kaldu bubuk

Ikan Kembung Asam Rebus Enak & Sihat

23786
140
14
00:02:24
11.06.2020

Masakan asam pedas utara atau asam rebus. Dulu Emak saya suka masak resepi ni kalau berkelah nasi dalam buluh, lebih sedap kalau ada sambal belacan, & ulam rebus. Ini kalau camping makan tepi sungai lagi best. Untuk rasa yang sedap ikan mesti betul2 segar..hirup kuah panas² pun sodap.. Sayur bendi boleh ganti dengan timun, atau terung kalau suka. Boleh juga buat versi warna cerah gantikan cili kering kisar dengan cili padi 5-6 biji ditumbuk bersama 1 labu bawang besar, dan masukkan sikit serbuk kunyit. #resepisihat #sangatsedap

MASAK IKAN KEMBUNG ASAM PEDAS

1033
35
16
00:09:48
29.08.2021

Masak ikan kembung asam pedas, adapun bahan dan bumbu bikinnya : 4 ekor ikan kembung (secukupnya) 20 buah cabe rawit (secukupnya) 7 siung bawang merah 5 siung bawang putih 2 batang serai 2 buah asam kandis/asam keping 1 lembar daun kunyit 1ruas kunyit 1 ruas jahe 1-2 sdm garam (secukupnya) 1 sdt Penyedap rasa (secukupnya) air 800ml (secukupnya) = Kawan-kawan yang baik hati, mari kita bangun bersama channel ini dengan cara subscribe, like, comment, dan share, agar channel ini semakin berkembang dan kami bersemangat terus mengupdate video-video masak selanjutnya, terima kasih. kuylah berteman dengan istagram : aidil.munandar facebook : aidil munandar #masakikankembung #ikanasampedas #masakikanasampedas

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG | Pes Cikgu

37
4
1
00:00:33
17.01.2022

Resepi asam pedas menngunakan pes cikgu. Bahan-bahan: 1 paket pes cikgu asam pedas air secukupnya 4 ekor ikan bendi 1 biji tomato 1 batang bunga kantan sedikit daun kesum 4 tangkai cili padi 1 biji cili merah besar Cara memasak: -Panaskan kuali dengan sedikit minyak, masukkan 1 paket pes cikgu asam pedas, masukkan air secukupnya, ikan kembung, tomato, bendi , bunga kantan, daun kesum, cili merah besar, masukkan bahan perasa gula dan garam. - Biarkan mendidih dan tutup api. masak sangat mudah dan sekejap hanya menggunakan pes cikgu. nk order jagan lupa klik link wasap dibawah: 🤍

Resepi Ikan Kembung Masak Asam Pedas Daun Kunyit (Simple & mudah)

1800
57
49
00:06:00
04.08.2020

#intankusiah#dapurkakintan#respsibonda bahan-bahan ikan kembung asam pedas daun kunyit bawang putih 3 ulas (tumbuk) bawang merah besar 1 labu (tumbuk) cili kisar 2 sudu serai 1 batang dititik ikan kembung 5 ekor (diperap serbuk kunyit & garam) garam kasar Maggi cukup rasa daun kunyit air

#DapurBujang - ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

682
18
1
00:01:15
17.10.2021

Cari kami di media sosial untuk info yang menarik dan terbaru; Facebook: facebook.com/hyppinspirasi Instagram: instagram.com/hyppinspirasi Twitter: twitter.com/hyppinspirasi - Produced by Homegrown Productions

READY-TO-COOK Asam Pedas Ikan Kembung Paste By TAPAULAH

1206
20
0
00:00:21
28.07.2021

❤️ 𝐓𝐚𝐩𝐚𝐮𝐥𝐚𝐡 𝐑𝐞𝐚𝐝𝐲-𝐓𝐨-𝐂𝐨𝐨𝐤 𝐀𝐬𝐚𝐦 𝐏𝐞𝐝𝐚𝐬 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐞 ❤️ . This is my all-time favourite Tapaulah's Asam Pedas Paste, cooking my family's favourite fish dish is made easier with this amazing handy paste! 👩‍🍳👩‍🍳 . Real lifesavers for me as we can't dine outside & everyone's homebound, thus sometimes with day-to-day cooking chores, we're totally clueless thinking of what to cook for the family. 😟😟 . Watch my fun TIKTOK Step-by-step Cooking Video & drools over the Spicy Asam Pedas Ikan Kembung! 😋😋 . ✨Order now on 🤍 - Use the promo code Welcome20 to enjoy 20% off * Promo does not include delivery . 📱 Available on GrabFood, foodpanda, Oddle, and AirAsia Food: 🤍 . 📍Available at TAPAULAH Glenmarie, Bangsar Shopping Centre, Starship One Utama, Jungle Gym Atria, Wet World Shah Alam & Klang Valley. . . . #FollowMeToEatLa #TapauLah #Paste #readytocook

Resepi Asam Pedas Muar

461380
6827
236
00:07:32
26.12.2019

Bahan-bahan Ikan (senangin/pari/merah/kembung dll) Bawang besar 4 biji (size kecil) Bawang putih 6 ulas Cili kisar 1 cawan Halia 2 inci Kunyit hidup 3inci/ kunyit serbuk 1 sdk Belacan Asam jawa Asam keping Daun kesum Bunga kantan Bendi/tomato/sayur jeruk

Resepi Asam Pedas ikan kembung

2061
136
32
00:07:04
05.11.2019

Haii guys. Apa kbar kalian semoga sehat selalu ya.. Kali ini aku bikin resep memasak lagi nii.tak jauh2 pasti seputaran tentang Malaysia Semoga kalian suka ya sama Videonya.. . Enjoy watching ...…..…..........…............................................. ….................. ............................................ Follow me on IG : 🤍deewisrirahayuu

Dato Rizalman Masak Asam Pedas Rebuih Ikan Temenung dengan Nanas Sedap Tak tau nak Habaq

30895
342
16
00:10:41
14.07.2020

Source: 🤍 Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for fair use for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational, or personal use tips the balance in favor of fair use.

Asam Pedas Original Melaka Ikan Merah

87388
2402
164
00:09:25
23.07.2022

Dah lama tak masak resepi ikan, jadi kali ni Che Nom nak masak Asam Pedas Melaka menggunakan Ikan Merah. Resepi asal Che Nom rujuk dari channel YouTube Dapur Mok Teh. Mengikut kata pemilik channel, ini resepi asli asam Pedas Melaka. Che Nom pulak kebetulan suka makan asam pedas. Cara mokteh, asam pedas ini ditumis dengan bahan hiris (bawang) dan halba,biar naik wangi. Kemudian tumis pula dengan bahan-bahan kisar halus iaitu bawang, kunyit, halia, dan juga tambahan rempah ratus. Itu yang buatkan asam pedas ni sedap sangat bagi Che Nom. Nak masak pun kena sabar, kena tumis betul-betul. Kuah yang pekat, merah tu jadi tambah selera nak makan. Kalau gua ikan fresh memang terbaik. Nak ganti ikan lain macam ikan kembung pun boleh. Resepi asal Che Nom rujuk di sini : 🤍 // Bahasa Melayu Bahan-bahan: 1 biji bawang besar 1 ulas bawang putih 10 -15 biji bawang merah 5 ulas bawang putih 3 ketul kunyit hidup 1 inci halia 1 biji tomato Bendi 5-6 helai daun limau purut 30 biji cili kering 1 ekor/ 900g ikan merah 1 sb biji ketumbar 1/2 sb jintan manis 1/2 sb jintan putih 1/2 sb biji lada hitam 1/2 sb biji halba 1 inci / 1/2 sb belacan bakar 3/4 cawan minyak masak 1 cawan jus asam jawa Garam secukup rasa 2-3 cawan air (untuk kuah) Serbuk perasa (pilihan) // English Ingredients: 1 red onion 1 clove garlic 10 -15 shallots 5 cloves garlic 3 pieces fresh turmeric 1 inch ginger 1 tomato Okra 5-6 pieces kaffir lime leaves 30 dried chilies 1 pc / 900g red snapper fish 1 tbsp coriander seed 1/2 tbsp fennel seed 1/2 tbsp cumin seed 1/2 tbsp black pepper seed 1/2 tbsp fenugreek seed 1 inch / 1/2 tbsp roasted fermented shrimp paste 3/4 cup cooking oil 1 cup tamarind juice Salt to taste 2-3 cups water (for gravy) Seasoning powder (optional) Join this channel to get access to perks: 🤍 Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG || Kuah Pekat Padu!!

1243
11
8
00:04:23
08.02.2021

Asam Pedas Ikan Kembung Kuah Pekat Padu makan berpeluh2... Bismillahirohmanirohim. Bahan-bahan: *Ikan Kembung (nak guna ikan pari/ikan siakap/ikan jenahak pun boleh) *Cili kering (kisar) *Air asam jawa *Daun kesum *Bunga kantan *Terung *Bendi *Buah tomato *Garam *Gula perang *Minyak masak *Air putih/ Bahan tumbuk/kisar: *Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup & sedikit belacan. Cara memasak: 1. Tumis kesemua bahan kisar/tumbuk (saya letak lebih sebab nak kuahnya pekat). Tumis sehingga cili betul-betul masak dan sedikit garing. 2. Masukkan air putih. 3. Masukkan air asam jawa, masak sehingga mendidih. 4. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. (letak lebih bunga kantan dan daun kesum, bau dan rasa akan lebih sedap). Saya letak sikit sebab itu sahaja yang ada. 5. Masukkan terung. 6. Masukan bendi. 7. Masukkan Ikan kembung. Jika rasa kurang air tambah air lagi. 8. Masukkan buah tomato. (hasil dari tanam sendiri) 9. Masukkan garam, gula secukup rasa. Masak sekejap sehingga mendidih. 10. Rasakan cukup asam garam manis nya, boleh tutup api. Siap! Di jamin sedap! Selamat mencuba!

Назад
Что ищут прямо сейчас на
resepi asam pedas ikan kembung кинокос block man go каркуша Şarkıya isim качество ymn съел фалафель картонка кашоков công phượng каткриз МАЛЕНЬКИЕ ПАРК туристы тукорниж три гопа триллер розыгрыши kala jadoo Babul Supriyo